Koop tickets nu

BMX-champions @Papendall! Be there!

Papendal logo diapositief

Fietsactivaties KNWU

BMX wordt gezien als de perfecte entree om kinderen kennis te laten maken met de wielersport. Middels BMX wil de organisatie jongeren kennis laten maken met de wielersport. De KNWU neemt hierin de rol van versterkende partner. Naast de jeugd enthousiasmeren wil de organisatie door middel van side events ook Nederland op de kaart zetten als fietsland en Gelderland als dé fietsprovincie van Nederland.

In aanloop naar de WK worden door de KNWU diverse side events georganiseerd.

Elk dorp een pumptrack

Een Pumptrack is de Urban Speeltuin van nu. Een achtbaan voor alle wielersporten en geschikt voor alle leeftijden. Een Pumptrack is een aaneengesloten parcours met bulten en/of kombochten die elkaar ritmisch opvolgen. De KNWU gaat een website creëren voor iedereen die op een pumptrack wil rijden of een pumptrack wil aanleggen. De website, met duidelijk overzicht van alle BMX – en pumptrack banen gaat live in april 2021.

WK BMX Dikke Banden Race

Dikke Banden Races zijn fietswedstrijdjes voor kinderen van 7 t/m 12 jaar oud waaraan zij mee doen op hun eigen fiets (racefietsen zijn niet toegestaan). In 2021 worden de lokale Dikke Banden Races die tot aan de WK BMX worden georganiseerd een speciale WK BMX editie. De winnaars van deze lokale WK BMX Dikke Banden Races worden uitgenodigd voor de WK BMX Dikke Banden Race Finaledag in de Urban City of Arnhem.

Loopfietsen Race

De KNWU heeft het mogelijk gemaakt om een extra categorie aan de Dikke Banden Races toe te voegen: De loopfietsen race. Tijdens de Dikke Banden Races zal deze categorie, voor kinderen van 2-6 jaar worden toegevoegd aan het programma. Het gaat bij deze categorie om de Fun! Alle deelnemers hieraan zijn winnaars! Doe je mee?

BMX Clinics op scholen

Veel kinderen in Nederland fietsen. Veelal voor de fun of als transportmiddel. Fietsbeheersing is belangrijk voor de veiligheid. In een speciaal ontwikkeld lesprogramma gaat de KNWU langs op scholen in Gelderland voor een lesprogramma. In dit lesprogramma nemen instructeurs vier reguliere gymlessen over om met de kinderen te werken aan hun fietsbeheersing. In deze lessen staat naast veiligheid ook plezier op de fiets centraal.

Start to BMX

Start to BMX is een programma waarbij mensen in drie trainingen kennis maken met de fietssport BMX. Deze trainingen vinden plaats bij lokale BMX verenigingen, hierdoor staan deelnemers rechtstreeks in contact met de lokale vereniging waardoor de drempel om een lidmaatschap te nemen wordt weggenomen. In 2021 organiseert de KNWU bij tenminste 10 BMX verenigingen een Start to BMX programma. Deze trainingen worden gegeven door ervaren KNWU trainers.

Inzet portable pumptracks

Een portable pumptrack is een verharde baan met bulten die elkaar ritmisch opvolgen. Het is het geschikt voor vele soorten fietsen en skateboards. Het speel-en fun element van pumptrack rijden sluit volledig aan bij de belevingswereld van kinderen. Tijdens grote nationale evenementen zal de KNWU een WK BMX Pumptrack neerleggen om mensen te enthousiasmeren. Een Pumptrack zal in ieder geval geplaatst worden bij de BMX European Cup, Olympic Festival en WK BMX

Clinics Urban Sports Coalition

De Urban Sports Coalition is een community gedreven coalitie die bestaat uit teams van verschillende Urban Sports initiatiefnemers die samen werken om de jeugd actiever te maken. Het concrete doel is om de 10 – 18 jarigen op een leuke en passende manier in
beweging te krijgen en te houden, want in deze groep is (ook landelijk) veel uitstroom uit de sport. De KNWU financiert de Urban Sports Coalition In aanloop naar de WK BMX gaat de Urban Sports Coalition extra inzetten op de urban fietssport.

Bijbehorende tags

Fietsen KNWU